Германският регион Баден-Вюртемберг планира да обучава бежанци за машинисти и ватмани,

...
Германският регион Баден-Вюртемберг планира да обучава бежанци за машинисти и ватмани,
Коментари Харесай

По 2100 евро чисти плащат месечно на бежанец в Германия, за да се научи да работи

Германският регион Баден-Вюртемберг възнамерява да образова бежанци за машинисти и ватмани, като част от напъните за интеграция на пазара на труда, за пристигналите от 2015 година досега, оповестява " Политико ".

" В рамките на около 15 месеца хората, които имат ясен статут на пребиваващи в страната и добро владеене на немски език, би трябвало да получат цялостно обучение за тази значима специалност ", се споделя в изказването на районното транспортно министерство, написа Блиц.

Според министерството на превоза в Щутгарт към 1000 работни места в локалните железници ще би трябвало да бъдат запълнени през идващите години в Баден-Вюртемберг, район с 11 милиона население, граничещ с Франция и Швейцария.

Според проекта, държавата ще съфинансира курсове за образование, докато железопътните компании ще основат езикови стратегии, характерни за бранша.

Около 44 000 бежанци имат право да останат и да търсят работа в Баден-Вюртемберг. Програмата за образование дава обещание да заплати 2100 евро на месец преди данъчно облагане.

Около 1,4 милиона бежанци са влезнали в Германия сред 2015 и 2017 г., най-вече от Близкия изток и Северна Африка. Програмата ще стартира по-късно тази година и би могла също да засегне недостига на служащи в строителството на железопътни линии и личен състав за ремонтни действия.

" Проектът може да се трансформира в модел за подготовка на бежанците. Това би могло да съставлява огромен интерес и в други браншове, които също търсят квалифицирани служащи измежду бежанците ", коментира Кристиан Раух, шеф на районното бюро на Федералната организация по заетостта на Германия.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР